[...] wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny który w nich jest zawart (laktoza). Laktoza wpływa na wzrost wydzielania prolaktyny, która wzmaga odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jednak jeżeli osoba [...]
[...] (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy niskosłodzone, powidła śliwkowe), produktów mlecznych (śmietanka, śmietana). Przy tak małej ilości węglowodanów w diecie, cukier prosty fruktoza zamieniany jest na glukozę. Osobom, którym zależy na maksymalizacji wyników doradziłbym, aby całkowicie wyeliminowali owoce ze swojego menu. A tym co [...]
[...] Najprościej mówjąc- pijąc herbatę ze "słodzikiem" odczuwamy słodki smak. Wówczas mózg zostaje oszukany i zanim się zorientuje, że do organizmu dostarczony jest nie cukier prosty a jego substytut o słodkim smaku jest za późno- insulina poszła w ruch. Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków [...]
[...] - komórka tłuszczowa syntetyzująca i magazynująca tłuszcze proste (trój glicerydy) . Tkanka tłuszczowa - tkanka, w której organizm gromadzi energię zapasową. Glikogen - cukier złożony, składający się z połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. Organizm magazynuje go w wątrobie i mięśniach. Glukoza powstała z jego rozpadu jest niezbędna do [...]
[...] o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko nie umiem sobie wytlumaczyc,dlaczego ? Co dokladnie sie dzieje ze wegle z ryzu nie idą w tluszcz ,a cukierki, bułki pszenne itd odkladaja sie we fałdke ?
Co jest priorytetem po treningu ?Białko szybko wchłanialne aby przestawić organizm ze stanu katabolicznego na anaboliczny, czy uzupełnienie zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach aby uzupełnić energie za pomocą np. cukru prostego tj. najlepiej np. za pomocą glukozy proszę odpiszczie pozdro.
[...] w produktach) przed i po treningu? - osobiscie staram sie go unikac, zastepujac go produktami bezcukrowymi(np. takimi dla diabetykow, cukrzykow), gdzie taki cukier zastepowany jest fruktoza, czy dobrze robie? czy takie ewentualne niedobory cukru prostego sa szkodliwe?? - czekam na wasze opinie. „ Umysł panuje nad ciałem, a [...]
[...] prosty produkt, to skład ma bardzo bogaty. I to niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu. Poza odtworzonym białkiem roślinnym i panierką z mąki pszenicy znajdziemy tutaj cukier, dekstrozę, syrop glukozowy, substancje konserwujące i zagęszczające - no same perełki. Biorąc pod uwagę, jak szeroki mamy wybór produktów wegańskich, to z pewnością [...]
[...] w kuchni azjatyckiej. W składzie obu występują sfermentowane ryby. Ciekawostką jest jeszcze fakt, że w niektórych zakładach produkcyjnych do sosów wykorzystuje się cukier bielony przy pomocy sproszkowanych kości bydlęcych. Czy wszystkie barwniki są sztuczne? Wiele barwników powszechnie dodawanych do żywności pochodzi ze źródeł [...]
[...] Jednak wybór takich produktów nie jest prosty, rynek oferuje szeroki asortyment sosów, jednak składy ich mogą być małowartościowe. Najczęściej na etykietach można spotkać cukier i nie jest to subtelny dodatek, który jest na końcu listy, lecz często występuje jako 3-4 składnik sosu. Niestety taki produkt, nie jest najlepszą alternatywą dla [...]
[...] - nic nadzwyczajnego. Co można powiedzieć na temat składu pasty? Pierwsze pozycje są jak najbardziej w porządku: warzywa, olej rzepakowy, ananas. Jednak potem pojawia się cukier i to hasło „przyprawy” - nie wiemy tak naprawdę, co zostało dodane. Mimo wszystko skład jest krótki, prosty, co przemawia na jego korzyść. Wege pasta ma sporą [...]
[...] dostępny w sklepie Auchan. Występuje w dwóch smakach - naturalnym oraz waniliowym. Zdecydowanym plusem jest brak dodatku cukru (w wersji naturalnej, w waniliowej użyty jest cukier trzcinowy), dzięki czemu napój nie jest słodki (w przeciwieństwie do wersji waniliowej, która jest aż za słodka). Kolejnym plusem jest prosty skład - woda oraz ziarna [...]
Czasem w dziale suplementacji na SFD spotykamy się z tematami, w których to autorzy pytają co zrobić, aby zachować jak najwięcej wypracowanych efektów podczas cyklu suplementacyjnego, bazującego na kreatynie. Czy warto zmienić trening? Czy trenować lżej na okres "oczyszczenia organizmu"? Czy zmienić coś w diecie? Jak postępować? Kolejny element [...]
Są takie produkty spożywcze i dzieła kulinarne, które od pokoleń mają swoich zagorzałych zwolenników i dodatkowo owiane są wieloma ciekawostkami. Jednym z nich jest, wydawać by się mogło prosty dodatek kulinarny-ketchup. Już sama wymowa nazwy ma kilka wersji i możemy spotkać osoby mówiące „keczup”, a inne „keczap” i najciekawsze, że każdy z nich [...]
[...] rzeczywiście ma sporo, jednak uważam, że zamiast niskiej zawartości cukru, mogłoby go nie być wcale. W składzie są ogórki konserwowe oraz musztarda (i to w nich znajduje się cukier), które można by wyprodukować bez jego użycia. Producent jednak zdecydował inaczej. Mogłoby też być nieco mniej soli, ale poza tym reszta składników jest bardzo [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]